Aquesta frase és aplicable al meu procés de pràctiques ja que a partir del que m han mostrat he comprès i crec que recordaré moltes coses per les sensacions, pensaments, idees i experiències compartides.
A partir de la revisió de les entrades fetes durant aquest Pràcticum I, diria que la valoració ha estat positiva sobretot per l' oportunitat de valorar i reflexionar "in situ" què , com, on, amb qui ocorren alguns dels processos d' ensenyament-aprenentatge des de la visió d' un orientador educatiu en un IES.
He procurat tenir contacte en diferents àmbits en relació a les funcions de la meva tutora però on més he acudit ha sigut en reunions entre diversos tutors perquè al meu centre es prioritza la funció d' assessorar al PAT (Pla d' Acció Tutorial).
D' aquestes puc concloure la importància de la col·laboració entre professors, especialiates, pares i tots els agents que intervenen en els processos d' e-a dels alumnes dins un marc interdisciplinar tot i que no és sempre fàcil coordinar la resta de professorat afectat al cas tractat.
Cada una de les reunions, des de diferents vessants, m ha fet pensar amb la quantitat de variables que poden intervenir i fins i tot els diferents rols que pot arribar a adoptar un psicopedagog. També m' ha activat la necessitat d' anàlisi i recerca de materials ja que algunes temàtiques tractades éren noves per a mi (programa de diversificació curricular, programa Alter,...) per poder entendre millor la problemàtica tractada i comprendre els punts de vista i opinions dels diferents actors.
També he deduït que aquestes sessions poden ser poc eficients si no es segueix una planificació prioritzant punts, la importància de la mediadora experta que condueix, segueix i coneix tot el procés com, per contra, les dificultats que pot tenir una mediadora recen arribada amb tot el que això implica a tots els nivells.
Pel que fa a les altres funcions, dins els àmbits dels quals he tingut oportunitat de reflexionar: Suport al procés d' e-a (alumnes amb Nese, docència al CFGM); Assessorament famílies i Suport al POAP, es pot dir que de cada una d' elles, n' he abstret algunes deduccions que m' han conectat amb alguns punts del la teoria:
Abans d' intervenir, ens hem d' assegurar de que és necessari fer-ho i s' ha de planificar molt bé, convé que estigui consensuat i es faci una valoració de tots els aspectes rellevants amb la finalitat d' activar mesures que facin que els alumnes avancin en el seu aprenentatge en funció de les seves característiques.
Els psicopedagogs hem de disposar de diferents competències per poder portar a terme la nostra tasca d’assessorament: competència comunicativa (transmetre), competència d’autonomia i iniciativa (treball cooperatiu, innovació), competència emocional (empàtic), competència social (assessor,respecte), competència metacognitiva (coneixements).
Afegir que, treballar amb il·lusió i ganes és fonamental ja que tractam persones a les que transmetem i projectem una empempta, un "crec amb tu i t' ajudaré"; i alhora s' ha de tenir una mentalitat flexible per la realitat canviant degut a les característiques especials i diverses que es poden donar en un microclima com és el de l'aula.
Aquestes característiques especials que definim com a diversitat impliquen una atenció personalitzada amb les mesures organitzatives i metodològiques convenients: suports i ajuts, PI (prioritzant i adaptant continguts i objectius), estratègies organitzatives (grups flexibles, per parelles,...) per intentar assolir el màxim desenvolupament possible de totes les capacitats, individuals i socials, intel·lectuals, culturals i emocionals dels alumnes.
Per això, des de quasi el principi del Practicum I tenia pensat enfocar la intervenció del Practicum II en alguns d' aquest aspectes organitzatius ja que valoro la importància de com fer arribar "el saber" per "el saber fer" als alumnes. Segons com es planifiqui, desenvoluparan més unes competències en detriment d' altres, prioritzarem en funció d' ells (motivació, interessos, capacitats, nivell curricular). Clar que també es considerarà tot el context des d' una visió sistèmica.
De fet, aquests dies, en relació al Pla d' Actuació, hem negociat amb la tutora la meva intervenció en l' assessorament al professor de ciències naturals de primer d' Eso, sensibilitzat en generar canvis en la seva praxi educativa per a un aprenentatge significatiu i per això s' ha plantejat reconduir la seva dinàmica de classes fomentant el treball cooperatiu i per projectes entre els alumnes. Em fa il·lusió oferir-li el meu suport perquè valoro la seva iniciativa.També col·laboraré en els PI de tres alumnes de nee de 1r d' Eso amb el tutor d' aquestes.
Fins aviat!!