divendres, 14 de desembre del 2012

CONCLUSIONS FINALS

"DÍMELO Y LO OLVIDARÉ; MUÉSTRAMELO Y LO RECORDARÉ; INVOLÚCRAME Y LO ENTENDERÉ"CONFUCIO FILÓSOFO CHINO (551 AC-478 AC)


Aquesta frase és aplicable al meu procés de pràctiques ja que a partir del que m han mostrat he comprès i crec que recordaré moltes coses per les sensacions, pensaments, idees i experiències compartides.
A partir de la revisió de les entrades fetes durant aquest Pràcticum I, diria que la valoració ha estat positiva sobretot per l' oportunitat de valorar i reflexionar "in situ" què , com, on, amb qui ocorren alguns dels processos d' ensenyament-aprenentatge des de la visió d' un orientador educatiu en un IES.
He procurat tenir contacte en diferents àmbits en relació a les funcions de la meva tutora però on més he acudit ha sigut en reunions entre diversos tutors perquè al meu centre es prioritza la  funció d' assessorar al PAT (Pla d' Acció Tutorial).
D' aquestes puc concloure la importància de la col·laboració entre professors, especialiates, pares i tots els agents que intervenen en els processos d' e-a dels alumnes dins un marc interdisciplinar tot i que no és sempre fàcil coordinar la resta de professorat afectat al cas tractat.
Cada una de les reunions, des de diferents vessants, m ha fet pensar amb la quantitat de variables que poden intervenir i fins i tot els diferents rols que pot arribar a adoptar un psicopedagog. També m' ha activat la necessitat d' anàlisi i recerca de materials ja que algunes temàtiques tractades éren noves per a mi (programa de diversificació curricular, programa Alter,...) per poder entendre millor la problemàtica tractada i comprendre els punts de vista i opinions dels diferents actors.
També he deduït que aquestes sessions poden ser poc eficients si no es segueix una planificació prioritzant punts,  la importància de la mediadora experta que condueix, segueix i coneix tot el procés com, per contra,  les dificultats que pot tenir una mediadora recen arribada amb tot el que això implica a tots els nivells.

Pel que fa a les altres funcions, dins els àmbits dels quals he tingut oportunitat de reflexionar: Suport al procés d' e-a (alumnes amb Nese, docència al CFGM); Assessorament famílies i  Suport al POAP, es pot dir que de cada una d' elles, n' he abstret algunes deduccions que m' han conectat amb alguns punts del la teoria:
Abans d' intervenir, ens hem d' assegurar de que és necessari fer-ho i s' ha de planificar molt bé, convé que estigui consensuat i es faci una valoració de tots els aspectes rellevants amb la finalitat d' activar mesures que facin que els alumnes avancin en el seu aprenentatge en funció de les seves característiques.
Els psicopedagogs hem de disposar de diferents competències per poder portar a terme la nostra tasca d’assessorament: competència comunicativa (transmetre), competència d’autonomia i iniciativa (treball cooperatiu, innovació), competència emocional (empàtic), competència social (assessor,respecte), competència metacognitiva (coneixements). 
Afegir que, treballar amb il·lusió i ganes és fonamental ja que tractam persones a les que transmetem i projectem una  empempta, un "crec amb tu i t' ajudaré";  i alhora s' ha de tenir una mentalitat flexible per la realitat canviant degut a les característiques especials i diverses que es poden donar en un microclima com és el de l'aula. 
Aquestes característiques especials que definim com a diversitat impliquen una atenció personalitzada amb les mesures organitzatives i metodològiques convenients: suports i ajuts, PI  (prioritzant i  adaptant continguts i objectius), estratègies organitzatives (grups flexibles, per parelles,...) per intentar assolir el màxim desenvolupament possible de totes les capacitats, individuals i socials, intel·lectuals, culturals i emocionals dels alumnes. 
Per això, des de quasi el principi del Practicum I tenia pensat enfocar la intervenció del Practicum II en alguns d' aquest aspectes organitzatius ja que valoro la importància de com fer arribar "el saber" per "el saber fer" als alumnes. Segons com es planifiqui, desenvoluparan més unes competències en detriment d' altres, prioritzarem en funció d' ells (motivació, interessos, capacitats, nivell curricular). Clar que també es considerarà tot el context des d' una visió sistèmica.
De fet, aquests dies, en relació al Pla d' Actuació, hem negociat amb la tutora la meva  intervenció en l' assessorament al professor de ciències naturals de primer d' Eso, sensibilitzat en generar canvis en la seva praxi educativa per a un aprenentatge significatiu i per això s' ha plantejat reconduir la seva dinàmica de classes fomentant el treball cooperatiu i per projectes entre els alumnes. Em fa il·lusió oferir-li el meu suport perquè valoro la seva iniciativa.També col·laboraré en els PI de tres alumnes de nee de 1r d' Eso amb el tutor d' aquestes.  
Fins aviat!!




Visita Pares


Visita pares:
Una de les funcions de l' orientadora és asessorar a les famílies i vaig assistir juntament amb ella i una mare a l' aula adjunta del Departament d' Orientació.
El tutor d' un alumne de primer d' eso, preocupat per l' actitud desafiant i conducta irritosa que mostrava l' alumne sobretot en les darreres setmanes, va acordar amb l' orientadora que aquesta s' entrevistaria amb els pares per esbrinar possibles causes per després valorar i poder orientar la intervenció.
La tutora primer li va demanar una sèrie de preguntes com si hi ha hagut algun fet que l' hagi pogut afectar i si també han notat des de casa canvis comportamentals amb el seu fill a la qual cosa la mare va respondre que no hi ha hagut cap fet però que si han notat que es mostra molt més qüestionador i malhumorat.
L' orientadora va donar-li na sèrie de consells com:
- Les males conductes han de tenir conseqüències immediates i també les bones.
- Davant la possibilitat de que les regles imprevisibles creen inseguretat i pot estimular les conductes desafiants, la tutora demana consistència en les normes ja que així el fill pot saber el que li espera rebre davant una determinada conducta.
- Acordar amb el fill una llista de les coses que esperem d' ell per tal de millorar la comunicació i no castigar-lo sense abans premiar les conductes positives. 
S ha acordat un seguiment i repetir l' entrevista per comentar possibles canvis.
He observat i escoltat les dues parts prenent algunes notes, m ha agradat el consell final de la tutora, el de mantenir certa distància quan els fills són difícils i comprensió.
Al final la tutora m ha comentat que també faria una entrevista amb el tutor. Tot plegat m' ha fet agafar consciència de la importància de la cooperació dels pares per afavorir el rendiment escolar, generar vincles i expectatives favorables.

El tema m' ha despert interès i he trobat un article que vull compartir "Trastorno de oposición desafiante", tracta la temàtica conducta negativista, desafiant lligada al TDH de l' adreça:
http://www.psyncron.com/wp-content/uploads/2011/05/tod.pdf

dijous, 6 de desembre del 2012

Observació en temps de Naturals a 2nC d' eso

Partint de que l’objectiu general de l’ESO és que tots els alumnes accedeixin en el grau més alt possible de continguts i capacitats, personalment dóno molta importància al "com", o sigui, la metodologia. I aquesta precisament, és un dels punts febles que detecto per part dels professors del meu institut.
En temps de pati, aprofito per parlar amb ells i fa uns dies vaig acordar entrar en una sessió de ciències naturals després de que el professor m' expliqués que havia iniciat un treball per projectes que de moment li donava bons resultats i hi continuaria tot el curs, em va interessar perquè vaig deduir que s' havia proposat una microadaptació dins els seus grups-classe perquè considerava tenia molts alumnes desmotivats. També ho va proposar a la resta de companys del departament però no es va sentir recolzat.
Malgrat el centre tingui certa trajectòria de treball en equip, percebo encara  hi ha una gran quantitat de professors amb formació diversa que passa per l’aula com actors que transmeten uns coneixements on els alumnes tenen un paper "poc actiu" i que entenen l’ensenyament com a cosa privada i individual. Sembla que molts professors conceben l’ensenyament per instruir continguts específics segons la seva especialització enlloc de considerar les finalitats de desenvolupament, socialització, i formació integral de l’alumne.

Entram a l' aula i la organització ja em va donar bona impressió, 6 grups heterogenis de 4-5 alumnes. Cada grup va exposar el tema treballat anteriorment a classe a partir d' un esquema sobre un mural, tots van participar, alguns s' ho sabien més que els altres però tots semblaven motivats. També s' entregaven les notes preses sobre uns rúbrica d' autoavaluació de grup.

Reflexió

De moment, el pas per l' Ies em fa agafar consciència de la importància de l' adolescència com etapa de traspàs cap a la vida adulta, d' aquí la importància d`àmbits com l' acció tutorial,  l' orientació acadèmica i professional ja que aquesta etapa té un caràcter terminal i els nois necessiten ajuda per escollir les millors opcions. Per això, des dels diferents àmbits,  s’ha de possibilitar que accedeixin de manera progressiva cap a la pròpia autonomia social i personal, guiant i ajudant als alumnes a configurar els seus itineraris tant acadèmics com professionals. 
El rol de l’assessora i dels participants es correspondrà amb el model educacional col·laboratiu basat en el treball interdisciplinar. Determinar les actuacions de cada agent i les seves responsabilitats serà el punt de partida i es basarà en actituds d’implicació, respecte, responsabilitat, col·laboració, participació i cooperació treballant des de la ZDI i la ZDP (Vigotsky). Els àmbits d’actuació seran multidisciplinars: el professorat, alumnes, les famílies i la comunitat.

Docència a FOL

He tornat assistir, com el mes passat, a la classe de Formació i Orientació Laboral (FOL) que pertany a Cicle Formatiu de Grau Mitjà d' activitats físiques i esportives en el medi natural que imparteix l' orientadora educativa.
Tinc una participació puntual amb el grup i la classe d' ahir va ser fàcil ja  que van realitzar un examen tipus test del tema dos: El Mercat Laboral.
Mentre jo observava, l' orientadora, des del rol de docent va explicar com resoldre les preguntes i des d' una intervenció enriquidora, va anar resolent diferents  dubtes que anàven sorgint mentre realitzaven la prova.
En acabar, la "nova" orientadora em va comentar que tot el tema l' havien treballat amb ella i per això ella mateixa va preparar l' examen. 
Jo recordava que el grup era bastant mogut i xerraire, llavors li vaig demanar si li resultava fàcil fer les classes i em va contestar que alguns dies no. Crida l' atenció que de 27 alumnes, només hi ha 5 noies, ha realitzat alguns canvis d' ubicació però diu que segueixen xerrant. També ha afegit que en les darreres sessions, ha "repartit" alguns avisos (per cada 3 avisos, els alumnes reben una amonestació) i això sí ha provocat alguns canvis conductuals i  actitudinals. Així, convindrà seguir aplicant la mesura, ténen 17 anys i les amonestacions els pesen perquè també es sancionen des de casa la majoria de vegades, la qual cosa em sembla una harmonia més pel que fa al model col·laboratiu.

diumenge, 2 de desembre del 2012

Reunió amb Cap d' Estudis

Arrel d' un tema sorgit aquesta setmana a la reunió de tutors  de segon de batxiller a la qual es demanava als tutors que quan tinguin els resultats avaluatius d' aques primer semestre, entrin al gestip i emplenin el punt resultat curs/grup del SEDIB, em va cridar l' atenció la nomenclatura i es va oferir a donar-me més informació l' hora següent.
No em va saber dir què volen dir exactament les inicials llevat de les dues darreres que correspon a Illes Balears però em va explicar que es tracta d' un tipus d' estadística per establir dades comparatives respecte d' altres centres. Així es pot recaptar informació en diferents ítems: resultat curs-grup, curs-nombre de suspeses, ...així a través de la mitjana es pot saber en quin punt es troba  Ies respecte d' altres centres, etc, li vaig demanar quina utilitat en treu el centre i sobretot la cap de departament del DO i el cap d' estudis em va dir que es pot fer una valoració i davant un grup que té moltes suspeses, la cap pot plantejar què es pot fer al afectats, o sigui, em va semblar una mesura més a considerar a partir d' una mostra d' un estudi científic i valoratiu útil si s' aprofita i serveix per millorar el rendiment dels alumnes i funcionament del centre.

dissabte, 1 de desembre del 2012

Recomanació Llibre


Indagant per altres blogs. trobo interessant el llibre d'en Carles Monereo i Manuel Monte, "Docentes en tránsito", publicat el passat septembre per l'editorial Graó dins la Biblioteca Aula.
 Els autors d'aquesta obra singular ens fan reflexionar sobre la feina professor "d'adolescents" dins els instituts. A través de relats breus, preguntes, instruments per analitzar conflictes i diferents fonts documentals, ens porten a pensar sobre la feina dels docents i molts dels elements que giren al seu voltant: educar o instruir, confiança o autoritat, llibres de text o Internet....per això us penjo un fragment, sobretot per tots aquells que esteu en instituts.

"Porque hoy más que nunca "ser profesores", y además serlo de adolescentes, es una tarea compleja. Los futuros ciudadanos y ciudadanas de esta sociedad de la información y la comunicación proponen nuevos retos que en poco se parecen a las necesidades de la sociedad industrial para la que se idearon los centros educativos que tenemos. Limitarse a dar la lección, parafraseando un conjunto de datos y conceptos que deben ser memorizados y reproducidos, supone una estafa a las genuinas necesidades de un alumnado que necesita, más que nunca, poseer conocimientos y competencias que le permitan tomar decisiones en un mundo definido por la incertidumbre. Esos conocimientos y competencias deben incluir, indefectiblemente, saber comunicarse de forma flexible y a través de distintos lenguajes, saber trabajar en equipos y redes, saber gestionar la información y actualizarse de manera permanente. Se trata de un cambio radical de las metas educativas para unos estudiantes inmersos en una vorágine de consumismo salvaje, intoxicación informativa y valores contrapuestos. Más que en cualquier otro momento histórico, necesitan guías, criterios, espacios para la reflexión, y ello requiere otro tipo de docente, muy distinto al tradicional, un docente que debe ser muchos docentes. Por eso estamos en tránsito. En tránsito entre el instructor que fuimos y el educador que debemos ser; entre la seguridad que nos daba una ciencia basada en verdades indiscutidas y la inseguridad que conlleva manejar verdades relativas; entre la confianza que otorga una autoridad institucionalizada y la vulnerabilidad que supone tener que ganarse diariamente el respeto de los alumnos; entre la defensa de una cultura hegemónica y la necesaria sensibilidad hacia otras culturas y formas de pensar; entre la cómoda objetividad de los libros de texto y la convulsa realidad virtual de internet".
.
Monereo, C.; Monte, M. (2011). Docentes en tránsito. Ed. Graó, Barcelona

Reflexió Contradicció amb la Teoria

L' orientadora me va explicar que quan aparèixen més demandes de suport és a principi de curs, just abans de jo iniciar les pràctiques a l' Ies, sobretot després de l' avaluació inicial. 
A partir d' aquí es van anar organitzant els diferents suports, que per sorpresa meva la majoria d' aquests es duen a terme fora de l' aula en petits espais en grups de 4-5. El perquè he evitat demanar-ho per si jo mateixa trobava una resposta raonable des de la reflexió mentre avançava les pràctiques, més que res perquè ho trobo una contradicció amb el que he après en diferents mòduls quan he treballat pacs relatives a estratègies organitzatives, m' ha quedat bastant clar quasi sempre, llevat de poques excepcions amb algun cas de nens amb nee, és preferible trobar mesures organitzatives de fer el suport dins l' aula ordinària.
La veritat és que encara no he trobat una resposta raonable ni justificada ja que no em sebla apropiat que en algunes sessions per exemple a matemàtiques a 3r d' ESO, surten 4 nens que "no poden seguir el ritme", pel que he observat, no entenen moltes de les explicacions perquè la mestra dur un ritme accelerat quant a contingut ja que el mestre de l' any anterior no va donar tot el temari. I jo penso: seria millor entrés el mestre de suport dins l' aula, els podria agrupar en una taula, escoltarien les explicacions de la pofessora de matemàtiques i rebrien el suport on es marcarien uns objectius i continguts adaptats a ells, per exemple, senzillament deixar de fer alguns exercicis sobre el tema ja que van més lents.
Podria posar més exemples d' aquests tipus, seguiré investigant si aquestes mesures poden ser degut a dinàmiques des de fa anys i costa de conscienciar als tutors i demés, potser tots o alguns ho prefereixen a així es va decidir. 
De moment he preferit cercar algun article com aquest: "Alumnes i professors aprenem dins l' aula", on hi ha algunes pautes per afavorir l' aprenentatge de tots dins l' aula,recomano llegir  Tipus de suport amb dos mestres dins l' aula proposant activitats amb diferents ajuts (pàg. 96):

http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200405/memories/983m.pdf

Altre motiu que podria fer que "es preferís el suport fora de l' aula", és degut als problemes conductuals que presentes alguns adolescents que malgrat no ser greus, són suficients per alterar el ritme, llavors als professors, els recomanaria el següent power:

divendres, 30 de novembre del 2012

Següent sessió, observació possible cas dèficit atencional

He acompanyat a l orientadora a l' aula de 2n-A d' Eso després de la demanda comentada en  l' apartat anterior. La tutora ha decidit observar-lo durant la sessió com a prevenció davant un possible cas d' alumne amb dèficit atencional.
Des de l' aula, m' ha semblat un grup ordinari "normal", ho dic perquè semblava un grup feiner i poc xerrador, crec que la mestra de matemàtiques com molts altres, poden fer la seva tasca fora gaire dificultats degut al bon ambient.
Són 18 alumnes asseguts de dos en dos, el nen que "es despista" s' ubica a la primera fila la qual cosa em sembla correcte.
La mestra, malgrat emprar la metodologia de "seguir el llibre", m' ha semblat que impartia unes classes eficients. Al principi i ja que s' iniciava un tema nou "Les Fraccions", ha activat els coneixements previs (tan recomanat des de la perspectiva constructivista) demanant què recordaven sobre el què van aprendre respecte el tema l' any anterior. Ha seguit explicant diferents continguts: concepte, fraccions equivalents, ha posat alguns exemples gràfics i després ha volgut assebentar-se de quin fins a quin punt ho havien comprès  iniciant una pluja de preguntes a diferents alumnes com: què passa quan el denominador és major que el numerador?, etc. O sigui, penso ha sigut un guia reforçadora mediant entre els continguts conceptuals com actitudinals ja que en més d' una vegada ha dit "no me val sentir això no sé si ho sé fer, millor: ho intent i deman ajuda si ho necessit".
Respecte al nen en concret, semblava tranquil i que atenia però quan li han fet dues preguntes, l' he notat més insegur i de fet no ha encertat en la resposta. Evidentment, penso això no és suficient per fer una valoració, així ho hem comentat amb la tutora després de la classe. S' hauria de parlar amb demés professors, família i altres implicats. Potser aquest nen es troba "ausent" i poc motivat per alguna raó que desconeixem.
De totes maneres, he visitat alguns blogs per recaptar més informació sobre el tema per si ens trobéssim davant un altre possible cas:
http://martajerez.blogspot.com.es/
http://teresis.blogspot.com.es/2011/01/los-ninos-con-deficit-de-atencion.html
Ambdós recullen molta informació sobre característiques, causes,...
Una altra adreça amb un vídeo que recomano és:
http://www.8tv.cat/8aldia/videos/almenys-dos-alumnes-de-cada-aula-tenen-un-trastorn-daprenentatge/.
 El vídeo es titula: "Almenys dos alumnes per aula tenen  un trastorn d' aprenentatge" on  parlen  una doctora Sans i una sociòloga, es situa a principi de curs i l he trobat molt interessant ja que parla de l' ESO, FP i també l' EI i la Primària. Per exemple, comenten que un de cada 4 joves deixa la ESO, que degut a les retallades, moltes mestres d' infantil tenen 30 alumenes per aula i senten que estant davant una guarderia. Comenten que quan un nen des de primària ja té un comportament mogut, els mestres primer de tot s ho han de creure o s' han de conscienciar perquè a totes les classes hi ha nens i després s' han d' activar solucions que no és tan difícil,  l' evolució és molt lenta amb aquest tema i molts d alumnes valorats en el 2004 segueixen sense adaptacions per exemple.
Continua el vídeo tractant el tema del fracàs escolar, es reflexiona sobre les coses que no s' acaben de fer bé des de l' escola, és important detectar la dislèxia i el TDH a temps perquè les eines hi són i són fàcils d' aplicar malgrat les retallades.

Reunió de tutors de 2n d' ESO

Aquesta setmana he acudit a la reunió de tutors de segon d' eso al DO composada pels 3 tutors, el cap d' estudis, la mediadora, l' educadora social, l' orientadora i jo. Ja vaig dir que assessorar al PAT és una de les principals funcions de la tutora del meu centre i per això es destina bona part del seu horari.
La meva participació és bàsicament d' observadora i agafo notes respecte a tot allò que es comenta ja que penso en el fons, tot té la seva importància malgrat després no us ho comenti tot al blog. perceb que  és un bon moment per aclair dubtes sobre diferents rutines i dinàmiques, ho trob enriquidor per tots els membres ja que s' ajuden entre ells, es fan comentaris constructius i significatius respecte a "com han convençut a un alumne perquè no deixi els estudis", "com emplenar una acta de sessió d' avaluació", sorgeix qualque demanda o inquietud,...
Avui per exemple, a l' inici de la reunió i seguint amb les rutines, el cap d'  estudis ha encetat revisant amb cada tutor el tema de les faltes justificades, injustificades, retards i amonestacions.
A continuació, la tutora de segon d' Eso A ha comentat el cas d' un nen que darrerament es despista molt, sembla està absent i es reunirà amb els pares per informar-los. També ha  demanat a la resta de membres si també ho han notat a les seves classes a la qual cosa, la professora de matemàtiques que alhora és la tutora de 2nB, ha respost que tampoc sembla seguir el ritme de les seves classes,  l' orientadora s' ha oferit a observar-lo i han acordat que la sessió següent seria un bon moment a la sessió de matemàtiques.
S' han comentat alguns casos sobre nens que reben suport i sembla han millorat alguns resultats i finalment l' orientadora, recolzada pel cap d' estudis ha explicat a cada tutor que es faria un seguiment individual i grupal d' aquest primer semestre, ha repartit uns fulls sobre les properes sessions d' avaluació explicant com s' havien d' emplenar, en un dels fulls s' anotaran els alumnes repetidors, en l' altre, els que han passat però en duen bastantes de suspeses , imagino per després prendre algunes decisions ja que són susceptibles de no promocionar aquest curs.

dijous, 29 de novembre del 2012

Reflexió

Volia dir-vos que de qualque manera sí que m' afecta que no hi hagi la tutora orientadora amb la qual havia iniciat les pràctiques. Fa dues setmanes que no hi és i vos sorprendrà potser si vos dic amb què la noto més a faltar: em refereixo al seu caràcter, la seva personalitat. Ara veig que és molt semblant a mi i  valoro més el nivell de conexió que tenim i esper recuperem quan s' incorpori que crec això serà passat Nadal.
També em fa pensar que en quasi totes les feines és important tenir un caràcter com el seu i si es treballa amb nens o adolescents i a més amb adults, molt millor. 
És una persona optimista i ho transmet, té una energia especial i quan t explica un problema et quedes amb la meitat de la dificultat i no es recrea, aviat troba recursos per anar cap a la solució, us feis una idea, no?. A més, té capacitat d' escoltar malgrat sigui de les que més parlen, capacitat d' adaptació als canvis i per tant, de modificar i reestructurar, és admirable malgrat tot això sigui resultat de  l' experiència acumulada però segur que no tot ja que hi ha trets que són  innats, com una de les coses que més m agraden d' ella: té un carisma i una vibració quan imparteix docència que captiva als alumnes i això francament, tinc dubtes de que es cultivi, je, je.
Dic tot això, perquè quan algú té aquestes qualitats, tot és més fàcil i digue' m que ara, que de cap manera penseu que la nova orientadora no té aspectes que valoro mol,  però crec que ara tot em costa un poc més ja que el meu referent no està del tot "centrat" per la novetat, m' enteneu? i jo, que procur no afegir, intent fer la meva tasca i aprendre de tots.

divendres, 23 de novembre del 2012

Reunió de tutors de Batxiller

Com vaig dir una de les funcions de l' orientadora és suport al PAT, per això, entre altres actuacions (observacions a l' aula a nivell individual o grupal, es reuneixen setmanalment els tutors de diferents cursos, tracten diferents temes de rutina i casos puntuals i l' assessora media entre els diferents actors implicats: tutors, resta de professors, famílies...tractant d' assessorar segons el cas.
Així ho percebia fins ara i dic això, perquè en  la sessió d' avui on ja sabeu la nova orientadora només dur una setmana en el centre, era la primera reunió de tutors a la que jo assistia i, malgrat ho consideri lògic, m ha semblat que es canviaven els papers i era ella l' assessorada. Els dos tutors de batxiller, de primer i segon, li han explicat la dinàmica de la sessió: seguiment de faltes, Comissió de la Solidaritat on ells són els responsables, casos...i es pot dir que tota la sessió s' ha invertit en "situar-la" i orientar-la. Per exemple, se li ha explicat com es podria donar d' alta al gestip des de la secretaria per poder fer el seguiment de les justificacions de les faltes, se li ha explicat quines faltes es va acordar es considerarien justificables i quines no com "quedar-se adormit", a les vint faltes d' aquest tipus, s' avisaria a la família i es posa una amonestació.
A continuació, un dels tutors ha explicat que s' haurien de repartir els follets de la Comissió de Solidaritat "En temps de crisi cap infant sense joguines" com estava previs abans de Nadal.
Finalment, el tutor de dues nenes que tenen problemes de comportament ha demanat a l' orientadora es cités amb els pares per proposar-los que les nenes es donéssin de baixa perquè no fan feina i molesten els demés alumnes. L' altre tutor ha comentat que seria preferible ho fés l' orientadora de baixa que ha duit el cas des de l' eso una vegada es reincorpori. Personalment m ha semblat més adequada aquesta opció i ells també ho han decidit així, m ha cridat un poc l' atenció el cas per la proposta radical, he fet algunes preguntes i ho entès millor. Les nenes vénen de dificultats d' aprenentatge durant l' eso lligades a mal comportament potser per manca de motivació i se' ls va aconsellarar un cicle formatiu però ni els pares ni elles hi van estar d' acord...
Sobretot d' aquesta sessió dedueixo la importància "del rodatge" del psicopedagog del centre, com més experiències dugui acumulades des del centre, on cada context és un món nou, molt millor per entendre els problemes i intentar posar les millors solucions. També destacaria que si hi ha bona disposició per acollir i informar als membres que arriben nous, el "cop" queda amortitzat i les conseqüències es redueixen.

Suport alumnes amb nee de llengua castellana

He assistit a una classe d' alumnes amb nee, donat que una de les  funcions de l' orientadora és donar suport dins el procés d' e-a, la qual cosa engloba el suport als alumnes amb NESE que li són assignats des de la Comissió d'  Atenció a la diversitat.
Les tres nines pertanyen a 2n d' ESO, dues d' elles presenten un retard maduratiu i una d' elles una deficiència física. El suport o la intervenció,  es va acordar es duria a terme fora de l' aula ja que les actores segueixen Plans Individualitzats en diferents àrees amb adaptacions significatives.
Era l' hora de llengua castellana i l orientadora ha repartit unes fitxes sobre gènere i nombre pel que fa al substantiu. M' ha explicat que l orientadora absent l' havia situat de manera col·laborativa respecte al nivell de les nines i als materials que treballava amb elles. La nina amb la deficiència psíquica no ha acudit a classe i mirant la fitxa de les altres dues, he deduït que es trobaven a un nivell de 6è que després l' orientadora m ha confirmat i ha afegit que es van seleccionar els objectius i continguts per incidir en l' ortografia i gramàtica que deriven dels diferents eixos de comprensió i expressió oral i escrita.
He observat que la psicopedagoga ha tingut un paper empàtic amb les alumnes, ha explicat i resolt dubtes com a bona mediadora i elles, amb suficient autonomia, com a protagonistes del seu aprenentatge, han pogut fer la feina sense gaire dificultat.
Així, per una banda, pel que fa al triangle interactiu professors-alumnes-contingut, es pot dir que l' orientadora ha estat assessora i professora ja que a més d' impartir les classes, va assessorar als professors implicats amb les alumnes respecte als materials que les convendria treballar segons el seu nivell de competència.

dilluns, 19 de novembre del 2012

Reunió amb la nova Orientadora

La meva tutota que està de baixa,  em va avisar de que divendres va arribar la persona que la cobrirà fins la seva incorporació, llavors avui matí he anat a l' institut  per presentar-me i explicar-li la dinàmica de les meves pràctiques.
Penso ha estat positiu perquè ara que tot li és nou, ha vist que no hauria d' invertir gaire energia explicant-me processos d' intervenció de les diferents sessions, li he dit que sobretot treballaria des de l' observació,...la qual cosa l' ha tranquilitzada i  hem quedat per la propera sessió que serà amb nins de nee  fora de l' aula,  no he treballat amb nens de més dificultat i ja penso que és hora. Ella m ha explicat algunes característiques d' aquests tres nins ja que divendres va treballar amb ells, tots segueixen Acis significatives i mentre li anava fent algunes preguntes, m ha comentat com es va organitzar la classe recent arribada, així he deduït va rebre el suport de la resta dels membres del DO, posant de manifest una vegada més que el membres consideren el model col·laboratiu, i per l' efectivitat que això suposa, ella amb molta rapidesa va accedir als materials que empren aquests nens i va poder fer la classe sense dificultat.
També voldria afegir que durant la primera mitja hora he percebut "l' angoixa per l' adaptació" que suposa quan una persona arriba a un centre on tot és un món nou, conec aquesta sensació i de qualque manera, malgrat no ser el motiu de la reunió, he procurat relaxar-la, li he parlat dels professors amb els quals fins ara he tractat, dels membres del DO i de la seva disponibilitat perquè es pugui recolzar amb ells, d' alguns grups d'  alumnes...res, que de qualque manera l he assessorada perquè francament, penso és important acollir la persona, reduir-li  el patiment per la novetat, donar-li pautes d' ajuda... i m' ha satisfet veure que abans de marxar, li havia canviat l' expressió.

Reflexió

El passat 14 de Novembre no vaig assistir al centre, tots sabem hi va haver una vaga general, des d aquest enllaç he pugut recaptar més informació:  http://endirecto.lavanguardia.com/politica/huelga-general/20121114/54355172128/huelga-general-14n.html.
De totes maneres, més que entrar en reflexions polítiques o en discursos pessimistes, vull dir que m ha fet recordar que passem un moment complicat a molts de nivells i la repercusió arriba als centres i a les aules. Jo mateixa, no he acudit al centre perquè sabia hi hauria un mínim de professors i un mínim d' alumnes, un dia així suposa una interrupció i una interferència en el ritme escolar i he preferit treballar des de casa.

dimecres, 7 de novembre del 2012

Demanda de suport per un nen amb NESE

La tutora de 2n-A d' eso ha entrat al departament d' orientació per parlar sobre un cas d' un nen que li preocupa. Tot i saber que l' assessora està de baixa, s' havia citat prèviament amb el mestre AD i a la mestra PT  per demanar la seva col·laboració. Evidentment la consulta m' interessava i es pot dir que de qualque manera hi he participat:
La tutora imparteix matemàtiques, el nen és un alumne amb NESE, concretament amb una dificultat específica d' aprenentatge (DEA), ja que pateix un dèficit atencional important que li dificulta el seguiment de les classes. Des de que s' ha iniciat el curs, la tutora ha emprat les estratègies que ha considerat convenients: diferents canvis de lloc, fer-lo participar més, demanar-li sobre el contingut constantment...diu que res li funciona ja que sobretot a l' hora de corregir, ell "desconecta" i "surt de classe".
La tutora va rebre el traspàs d' informació de l' assessora des de l' inici de curs, sap que el nen té bones capacitats i de fet mai no ha suspès les matemàtiques. També sap que ella és exigent, les seves classes són molt profitoses i intenses i per això entèn que per l' alumne, sigui molt costós seguir el ritme ja que malgrat no tenir TDHA, és bastant inquiet, a nivell físic i mental.
Ella veu que segurament suspendrà l' assignatura aquest trimestre i proposa al mestre AD que l' agafi  un temps al seu grup malgrat  tenir quatre nens  a l' hora de matemàtiques que segueixen ritmes diferents amb acis significatives i no significatives, ell concretament faria els mateixos exercicis que a l' aula ordinari però tindria una atenció més individualitzada que la tutora no li pot oferir. Seria una mesura temporal o no. Vull dir que he notat més convençuda a la tutora que al mestre AD que opinava que el nen funcionaria millor en un altre grup de reforç on hi hauria més compatibilitat de nivell però el problema és que hi assisteixen altres alumnes d' altres grups de segon i la tutora ja ha dit que no se' l pot passar a un altre grup. El mestre AD està d' acord en intentar-ho.
Jo, bàsicament he seguit la conversa i només quan he vist el mestre AD un poc "apurat" ja que semblava que el nen  li distorsionava el ritme que ara li funciona...jo li he comentat que quan un nen sap fer l' exercici, el farà més atent si sap que algú en poc temps li revisarà, potser no caldrà que li expliqui com fer-lo, només ho he dit perquè el notava un poc engoixat, normal, el canvis...
De tot això penso la mesura és apropiada però em fa reflexionar sobre aquests alumnes que malgrat no tenir nee, tenen una dificultat que fa que s' hagi de perdre unes classes que segur que la mestra fa molt bé. En teoría, he après que el més convenient seria que l' alumne rebés el suport dins l' aula però a la pràctica  no és possible per manco professorat i perquè es va acordar que per les característiques dels alumnes, convenia més fora de l' aula. 

Programa Alter

Com he dit, l' educadora social que normalment es coordina amb la meva tutora, m' ha convidat a assistir a la sessió. Abans de comentar-la, voldria recordar que és un Programa d' intervenció socioeducativa dirigit a joves entre 14-16 anys amb dificultat d' adaptació i necessiten una intervenció específica. Per això, s' alternen  assistència a classes amb activitats pràctiques en diferents empreses.
Trobo aquest programa molt interessant ja que "rescata" a molts alumnes amb risc d' exclusió per absentisme, fracàs escolar... per això he trobat algun material que vull compartir: aquest vídeo on s' argumenta sobre  la seva importància del programa:
També adjunt el següent document per si sentiu curiositat de com es planifica aquest programa en diferents municipis de la meva comunitat, no són gaire però estic orgullosa de saber que el poble hi participa:
Després de llegir el document, he comprès millor el sentit del programa i perquè en la sessió d' avui, els vuit alumnes comentaven tot allò que han fet a l'empresa que han escollit mentre la coordinadora anava registrant un full de seguiment que després s' entrega a la direcció general d' infància.
Els vuit alumnes realitzen la part formativa en tres empreses del poble: una llar d' infants, un supermercat i una fusteria. Aviat, un d' ells assistirà a un taller de mecànica. Semblaven bastant motivats i es nota que estan agust, a més, quan la sessió ha acabat la coordinadora m' ha explicat que ella també està molt satisfeta pel tracte de les empreses cap als alumnes la qual cosa facilita els bons resultats. Així i tot, està preocupada perquè al febrer tindran oportunitat d' aprovar les pendents de 1r d' eso, que són moltes i ha agraït la flexibilitat d' alguns professors que han cedit a la proposta de la meva tutora ausent que va demanar es repartissin les matèries entre febrer i juny. Ho he trobat una mesura excel·lent ja que facilitarà que aprovin el màxim d' assignatures amb manco pressió.

Impressions

Avui quan he arribat a l' institut he tingut una sensació estranya sabent que no hi hauria la meva tutora com us vaig dir...He entrat al DO com cada vegada que acudeixo al centre i alguns companys estaven comentant que no es faria la reunió de tutors que normalment es feia en aquella hora. El primer que he pensat: que és d' important l' assessora i cap de departament, com es romp el ritme amb una ausència per mi decisiva, ella condueix, marca ritmes, agilitza...un tutor ha dit: jo no tinc gaire a comentar aquesta setmana mentre jo pensava "sempre hi ha cosetes", era evident que no hi havia massa iniciatives i penso no em tocava a mi animar a ningú. Però abans de que sortíssin, he comentat que m' agradaria seguir entrant dins diferents àmbits sobretot els relacionats amb el DO per tal d' observar i reflexionar sobre les tasques, així  he demanat que si els semblava bé seguiria d' aprop algunes de les seves intervencions. La mestra de pedagogia terapèutica m' ha dit que no tenia cap inconvenient ni el mestra d' audició i llenguatge, l' educadora social m' ha dit que tenia prevista una classe amb els que segueixen el programa Alter i que cap problema si hi acudia just després. En canvi, el mestre AD m' ha dit que preferia no entrès en les seves classes, tampoc no m' ha donat opció a demanar més perquè ha sortit i això m' ha sorprès un poc perquè és un mestre experimentat i gens tímid. Per tant, potser li molesta una presència, perd concentració en les classes o senzillament no està còmode...té por de ser jutjat, estar un poc insegur per la metodologia,...tot això són impressions ja que només el conec de tractar-lo en el departament entre sessió i sessió. Ara bé, la gent perceptiva hem d' aprofitar que només per energia i maneres de parlar, ja rebem moltíssima informació. 

dijous, 1 de novembre del 2012

Reunió Equip Educatiu

Ahir al centre, abans d' acomiadar-se la meva tutora, em va recomanar assistir a la reunió de l' equip educatiu de 1r de batxiller en relació a la seva funció de donar suport als diferents equips i departaments i per això, hi van assistir tots els implicats dins un context d' assessorament col·laboratiu derivat de la concepció constructivista.
El tutor va explicar el motiu de la reunió: es demana fer una reubicació del grup degut a que hi ha una sèrie d' alumnes que parlen molt en temps de classe amb la finalitat "de corregir" la ralentització que això provoca al ritme de les sessions ja que diferents professors van manifestar la mateixa queixa i coincideixen amb els alumnes que provoquen més distorsió.
L' assessora va demanar que si al principi de curs es va decidir la ordenació a dos per ordre alfabètic, ara no tindria perquè mantenir-se si no acaba de funcionar, a més, fa afegir el cas d' un nen molt xerraire que pensa no hauria de seure al darrera. Es van debatre diferents opcions, per exemple, el mestra de català va proposar la col·locació en forma de U però va dir, penso que encertadament, que malgrat li hagi funcionat en altres grups, hi hauria d' haver unanimitat per no haver de fer canvis d' immobiliari a cada canvi de sessió.
Finalment i de manera consensuada es va decidir senzillament canviar els sis alumnes més xerraires i mantenir  la compartició a dos però un xerrador  compartiria taules amb un més callat i atent 8parelles heteogènies)
Així, com vaig aprendre a l' assignatura Psicologia de la Instrucció, penso s' hauria aplicat  una estratègia d' adaptació de formes i mètodes ja que l' organització social de l' aula és un recurs més d' atenció a la diversitat, així es faria una microadaptació dins la concepció interaccionista de les diferències individuals.
Conclourem la importància de col·laborar entre els diferents processos i agents educatiu, aquí teniu un exemple on explica que l' assessor, com sabem, no és un expert que dicta normes sinó que ajuda al professorat a construir solucions per a situacions problemàtiques...

CANVIS...

Fa uns dies, la meva tutora em va donar la notícia que haurà d' estar de baixa per un problema de salut durant un mes i mig. Vaig entendre perfectament el seu motiu però de seguida vaig percebre que això afectaria al bon  ritme que duiem fins ara i que de qualque manera perjudicaria aquesta dinàmica tan positiva i significativa que duiem. També sé que el nivell d' afectació depèn sobretot de jo, penso hauré de fer una reubicació del meu paper, comprendre i demanar certa comprensió al nou substitut, la col·laboració de la resta del departament d' orientació,...en definitiva, adaptar-ho tot de nou ja que "els ritmes" s' interrompran uns dies però el meu objectiu és que vosaltres i jo, notem el mínim possible aquesta ausència. Vull dir, esper poder seguir contant impressions a partir de l' observació en diferents àmbits i reflexionar sobre les actuacions. Així ho esper.

divendres, 26 d’octubre del 2012

REUNIÓ DEPARTAMENT D' ORIENTACIÓ

La reunió s' ha iniciat per part de la mestra d' AD demanant l' avaluació d' un nen de 2n A d' Eso del qual sospita podria tenir dislèxia i es decideix fer-li la prova Prolec.
A continuació es comenten els casos de dos nens de segon d' eso que reben suport fora de l' aula i es proposa per un d' ells una Aci significativa a dues àrees i la orientadora recorda que s' ha d' avisar als pares abans de tot.
La orientadora es pot dir que condueix la reunió, segueix uns punts a fi de no deixar-se res, seguidament demana a la resta de companys que informin del que s' ha abstret a les sessions d' avaluació d' inici de curs de la setmana passada. El cas que m' ha cridat més l' atenció és el d' uns pares que es neguen a que el seu fill rebi suport essent repetidor i havent-n' hi quedat vuit de suspeses, m' ha fet pensar que a vegades ha de ser difícil trobar arguments per convèncer uns pares en casos així, de totes maneres penso que s' ha d' insistir recordant la importància de la formació actualment més que mai, etc.
Seguidament, l' orientadora fa saber  al departament que va parlar amb un tutor que havia realitzat un canvi d' aula a un alumne sense haver-ho consensuat recordant-li la importància de seguir un ordre: el tutor ha fer la sol·licitud, l' equip educatiu ha de donar el vist-i-plau i finalment es deixa una nota a l' aula de professors, apunta que no passa res si l' alumne és el darrer en assebentar-se i si passa uns dies més a l' aula inicial.

Varis Àmbits

Aquesta setmana he assistit a diferents sessions de diferents d' àmbits d' intervenció, destacaria les següents:
- Docència a FOL, optativa que imparteix la meva tutora a 3r d' eso encaminada a l'orientació laboral, les darreres classes  s' han dedicat a resoldre dubtes ja que faran un examen sobre legislació, normativa, mercat laboral... i s' han revisat els conceptes claus del tema.
- Activitats d' estudi a 4t d' eso. La sessió de dimarts em va semblar bastant útil pels alumnes ja que vam tractar les diferents tècniques d' estudi: resums, esquemes, ...i la tutora, després de posar alguns exemples, va demanar per grups la realització d' alguns exercicis pràctics, alguns d' ells es van comentar al grup classe.
- Reunió de tutors 3r i 4t d' eso. Després de revisar l' assistència per cursos, l' orientadora va demanar com havia anar la reunió de pares d' inici de curs del dia abans i es va comentar. Per exemple, un pare va demanar quina feina havia de fer el seu fill respecte a l' assignatura que duïa pendent i la meva tutora va proposar a la CCP organitzar un calendari de feina per examens pendents.


dimecres, 17 d’octubre del 2012

Reunió de tutors de 1r d' eso

   Com vaig dir, una de les principals funcions del DO és l' acció tutorial, per això la meva orientadora constantment es reuneix amb els diferents tutors i  avui volia compartir amb vosaltres una d' aquestes reunions:
Amb motiu de que avui horabaixa es faran les sessions d' avaluació, la orientadora ha explicat als tres tutors de primer d' ESO que per una part han d' emplenar el full d' acte del grup i per l' altra cada un farà una descripció de la percepció que es té del grup: si considera es un grup cohesionat, característiques dels alumnes: nombre de repetidors,  algú té manca d' integració, si han fet exàmens, convé citar algun pare?...
La orientadora ha tingut un paper informatiu, dinamitzador, ha resolt dubtes...i ha deixat pel final de la sessió els temes habituals d' altres sessions on es comenten el tema de les faltes d' assistència, algun cas que crida l' atenció, avui s' ha comentat el cas d' un nen que no articula bé, sembla té un problema de llenguatge, també s' ha dit que no acaba d' estar a gust amb el grup la qual cosa m' ha fet associar-ho amb timidesa, en tot cas, s' ha acordat molt encertadament que es revisaria la informació des de primària per saber si va tenir ajuda d' algun logopeda...

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Context i Funcions

Com vaig dir fa uns dies, les meves pràctiques es centren en un centre de secundària, l' Ies del meu poble. Aquest s' organitza en diferents departaments, des dels quals se' n deriven algunes Comissions (lingüística, medi ambiental,...) i Projectes i programes com el d' Atenció a la diversitat, el Pla d' acció tutorial, el programa de diversificació curricular, l' ALTER...i es pot dir que el centre té trajectòria de treball en equip on les decisions es prenen a nivell de claustre entre tots i  la psicopedagoga té un paper estratègic considerant tots els actors, les finalitats i continguts tan necessaris en un model d' anàlisi de contextos i procura  vetllar pel bon funcionamet de tot el que impliqui el procés d' e-a. 
La meva intervenció es gestionarà des del departament d' orientació, el DO, on des d' allà  també hi treballen alguns membres més com: la mestra d' audició i llenguatge, el mestre de jardineria, la mestra d' atenció a la diversitat i la meva tutora que és la cap del departament en càrrec d' orientadora educativa. 
La seva missió és oferir la millor resposta als professors, alumnes i famílies perquè els alumnes es desenvolupin de manera íntegre dins un marc de màxima qualitat d' ensenyança. La funció principal del DO és col·laborar en l' elaboració de propostes d' atenció a la diversitat i l' acció tutorial és el motiu preferent d' atenció del departament com a punt de suport, consulta i orientació contínua als tutors però també ofereix la seva col·laboració als restants departaments didàctics pel que fa a suport en els processos d' e-a ja sigui col·laborar en un pla, orientació acadèmica, detecció primerenca de problemes d' aprenentatge...
 

dissabte, 13 d’octubre del 2012

Primers dies a l' institut

He iniciat les meves pràctiques al' àmbit formal, l' Ies del meu poble, sempre he treballat dins primària i he agafat com repte canviar d' àmbit.

En les meves primeres sessions des del departament d' orientació, m' he començat a familiaritzar amb les funcions que té la meva tutora en càrrec de orientadora educativa i he assistit a vàries reunions de tutors, entrevistes amb pares sobre seguiment del seus fills... a més de realitzar amb ella vàries xerrades sobre el seu i el meu paper el temps que durin les pràctiques.

Practicum I

Ja no recordava com funcionava això del blog, bons mal de caps em va dur a l' assignatura Noves tecnologies, mai hagués pensat un tan bon resultat al final...
Ja hi tornam esser, una hora per crear un blog i no ho tinc clar...anem a provar...